ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


6 Αυγ 2012

Τα Ανθίβολα των Καπεσοβιτών Αγιογράφων στην Πασχάλειο Σχολή του Καπεσόβου ως τα τέλη Αυγούστου

Η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καπεσόβου «Αλέξης Νούτσος» διοργανώνουν για δεύτερη χρονιά έκθεση με θέμα: «Ανθίβολα Καπεσοβιτών Αγιογράφων».
Η έκθεση περιλαμβάνει εποπτικό υλικό και κείμενα, που αφορούν ανθίβολα της συλλογής Γιαννούλη, η οποία αγοράσθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και φυλάσσεται στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων. Επίσης παρουσιάζεται ένα σχέδιο συνοδευόμενο από αρχειακό υλικό που βρέθηκε σε οικία στο Καπέσοβο.
Τα ανθίβολα, αθίβολα ή αντίβολα, ή αθηβόλαια αποτελούσαν σχέδια, με τα οποία οι καλλιτέχνες αντέγραφαν παραστάσεις σε τοιχογραφίες, φορητές εικόνες και χειρόγραφα. Η χρήση των ανθιβόλων δεν αποτελούσε απλώς ένα μέσο εύκολης αντιγραφής σχεδίων, αλλά εξυπηρετούσε τη βασική αρχή της θρησκευτικής τέχνης για προσήλωση σε εικονογραφικά αρχέτυπα, που λειτουργούσαν ως φορείς της ιερότητας των εικονιζόμενων προσώπων.
Οι Καπεσοβίτες αγιογράφοι κυριάρχησαν στη θρησκευτική ζωγραφική του 18ου αιώνα μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα στην περιοχή του Ζαγορίου και του νομού Ιωαννίνων διαμορφώνοντας αναγνωρίσιμο τεχνοτροπικό ιδίωμα και ενιαίο εικονογραφικό λεξιλόγιο, κληροδοτούμενο από γενιά σε γενιά μέσω ανθιβόλων και σπουδών.
Η έκθεση θα φιλοξενείται μέχρι τα τέλη Αυγούστου στην Πασχάλειο Σχολή στο Καπέσοβο, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων. Αποτελεί προοίμιο μεγάλης έκθεσης του αυθεντικού υλικού της συλλογής Γιαννούλη, η οποία οργανώνεται από την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων τον Φεβρουάριο του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου