ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


17 Ιαν 2011

Το πέτρινο γεφύρι της Τσίπιανης!

Κατευθυνόμενοι από τα Γιάννενα προς το Ανατολικό Ζαγόρι, μετά το γεφύρι του Καμπέρ Αγά, για το οποίο ήδη έχουμε αναφερθεί, το επόμενο γεφύρι που θα συναντήσουμε είναι αυτό της Τσίπιανης. Ουσιαστικά είναι ένα μονότοξο οξυκόρυφο γεφύρι αλλά διαθέτει τρία ακόμη μικρά ανακουφιστικά τόξα στην πρόσβασή του προς την αριστερή όχθη του ποταμού Βάρδα. 
 Το οξυκόρυφο αυτό σχήμα του τόξου του, το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα γεφύρια του Ζαγορίου.  Χτίσθηκε το 1875. Το σύνολο της δαπάνης για την κατασκευή του ανήλθε στο ποσό των 1040 τουρκικών λιρών, οι οποίες διατέθηκαν από την κοινότητα Γρεβενιτίου και τον Αναστάσιο Πασπαλιάρη από το Τρίστενο. Να σημειώσουμε εδώ ότι στην περιοχή της Τσίπιανης, οι Γρεβενιτιώτες, είχαν τα αμπέλια τους. Για τους κτίστες του δεν υπάρχουν στοιχεία. Ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού Βάρδα και εξυπηρετούσε την επικοινωνία του Ανατολικού Ζαγορίου με τα Γιάννενα.
Παλαιότερα διέθετε καμπανάκι, όπως και άλλα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου, το οποίο  κατά κάποιο τρόπο προειδοποιούσε τους περαστικούς όταν φύσαγαν ισχυροί άνεμοι. Το γεφύρι αυτό βρίσκεται σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση. Δίπλα του ακριβώς έχει κτισθεί νέο σύγχρονο γεφύρι, το οποίο αλλοιώνει την γραφικότητα του τοπίου, αλλά εξυπηρετεί πλέον τις ανάγκες του οδικού δικτύου της περιοχής. Το παλαιό γεφύρι σήμερα αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα του Ανατολικού Ζαγορίου.

1 σχόλιο: