ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


23 Ιαν 2011

Το πέτρινο γεφύρι του Μύλου στους Κήπους Ζαγορίου!


Το γεφύρι του Μύλου στους Κήπους Ζαγορίου, βρίσκεται νοτιοανατολικά του χωριού πάνω στο Μπαγιώτικο ρέμα, λίγο πριν αυτό συναντήσει τον Βίκο ποταμό. 
Χτίσθηκε το 1748 και εξυπηρετούσε την επικοινωνία του χωριού με τα Γιάννενα αλλά και την μετάβαση των κατοίκων στους κήπους, που είχαν στην απέναντι όχθη και τους οποίους καλλιεργούσαν.
Δίπλα από το γεφύρι βρίσκεται ο εκκλησιαστικός νερόμυλος στον οποίο και οφείλει το όνομά του. Ο νερόμυλος αυτός έχει ανακαινισθεί τώρα τελευταία αλλά δυστυχώς δεν βρίσκεται σε λειτουργία.
Το γεφύρι έχει δύο καμάρες και μία μικρότερη ψευτοκαμάρα ενώ στο κέντρο του υπάρχει εντοιχισμένη μία μαύρη πέτρα στην οποία αναγράφεται η λέξη «βουστροφηδόν» που σημαίνει «σύμφωνα με την κίνηση των βοδιών όταν οργώνουν».  
Την ημέρα των Θεοφανείων, ο ιερέας του χωριού και το εκκλησίασμα, μεταβαίνουν στο γεφύρι και πραγματοποιούν την τελετή του αγιασμού των υδάτων ρίχνοντας τον σταυρό στα νερά του Μπαγιώτικου ρέματος.
Το γεφύρι σήμερα είναι σε άριστη κατάσταση και μαζί με το διπλανό νερόμυλο, αποτελούν ένα από τα αξιοθέατα του χωριού, τα οποία θαυμάζουν όλοι οι επισκέπτες των Κήπων, αφού απέχουν μόλις 10 λεπτά, με τα πόδια, από την πλατεία του χωριού ενώ είναι προσβάσιμα και με αυτοκίνητο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου