ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


31 Ιαν 2011

Η Αγία Τριάδα στο Παλαιοχώρι Λάιστας.

Παίρνοντας αφορμή από τις φωτογραφίες που μου έστειλε φίλος της σελίδας, θα ήθελα να αναφερθώ με λίγα λόγια σε ένα από τα αξιοθέατα της Λάιστας Ζαγορίου και συγκεκριμένα στον ναό της Αγίας Τριάδας.
Να σας θυμίσω ότι η Λάιστα είναι ένα από τα γειτονικά χωριά του Ηλιοχωρίου. Είναι χτισμένη στην πλαγιά του όρους «Κλέφτη» σε υψόμετρο 1020 μ. και είναι κυριολεκτικά κρυμμένη μέσα στο πράσινο. Ήταν το κεφαλοχώρι της περιοχής αλλά καταστράφηκε την εποχή της κατοχής από τους Γερμανούς.
Σήμερα το χωριό βρίσκεται σε μία διαρκή πορεία ανάπτυξης. Οι επισκέπτες της θα βρουν στη Λάιστα καταλύματα και εστιατόρια και θα απολαύσουν το πανέμορφο φυσικό της περιβάλλον. 
Από τα αξιοθέατα του χωριού είναι οι ναοί του, μεταξύ των οποίων και αυτός της Αγίας Τριάδας στο ερειπωμένο Παλαιοχώρι Λάιστας. Ο ναός αυτός αποτελούσε το καθολικό παλαιάς ιστορικής μονής και είχε αγιογραφηθεί από Χιονιαδίτες αγιογράφους. Χτίστηκε πριν από το 1800 και αυτό το  φανερώνει η ύπαρξη πολλών φορητών εικόνων με χρονολογίες 1795-1797. Κύριος δημιουργός της μονής υπήρξε ο μοναχός Δαμιανός. Στη μονή αυτή λειτουργούσε με έξοδά της σχολείο.
Το Παλαιοχώρι Λάιστας εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του μετά τον Β΄παγκόσμιο πόλεμο.
Ο Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων (Τοιχογραφία του καθολικού). Μονή Αγίας Τριάδας Παλιοχωρίου Λάϊστας. Πηγή: «Τα Μοναστήρια της Ηπείρου», Δημήτρης Καμαρούλιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου