ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


25 Ιαν 2011

Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Σήμερα η εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. Αφού ευχηθούμε "χρόνια πολλά" στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες ας γνωρίσουμε και τον βίο του Αγίου:
Γεννήθηκε στην Αριανζό της Καππαδοκίας το 329. Οι γονείς του ήταν πλούσιοι και ενάρετοι. Ο πατέρας του, Γρηγόριος, ήταν επίσκοπος στην Ναζιανζό και η μητέρα του, Νόννα, διακρινόταν για την πίστη της. Μάλιστα επειδή ήταν στείρα για πολλά χρόνια προσευχόταν θερμά για να αποκτήσει παιδί. Ο Κύριος εισακούοντας τη δέησή της, της φανέρωσε μια νύχτα σε όραμα πως θα γεννήσει γιο ο οποίος θα είναι γνήσιος δούλος του Θεού και θα ονομαστεί Γρηγόριος.
Και πραγματικά ο Γρηγόριος έδειξε από πολύ μικρή ηλικία θερμή πίστη και πόθο για μάθηση. Δεν έκανε ποτέ αταξίες, ούτε έβρισκε ικανοποίηση στα παιδικά παιχνίδια. Στα 10 του μόλις χρόνια πήγε στην Καισάρεια για να σπουδάσει. Κατόπιν συνέχισε στην Παλαιστίνη, στην Αλεξάνδρεια, σε πολλούς άλλους τόπους και στο τέλος κατέληξε στην Αθήνα. Εκεί γνωρίστηκε με το Μ. Βασίλειο με τον οποίο συνέδεσε μια βαθιά φιλία. Οι δύο τους ζούσαν στο ίδιο σπίτι, λάμβαναν πνευματική ωφέλεια ο ένας από τον άλλο, ασκούνταν με νηστεία και προσευχή και μελετούσαν αδιάκοπα.
Ο Αγ. Γρηγόριος σπούδασε μεταξύ άλλων φιλοσοφία, ρητορική, ελληνικά, θεολογία, μουσική, αστρονομία, μαθηματικά. Η γνώση ήταν γι΄ αυτόν ένας δρόμος για να πλησιάσει περισσότερο την αρετή και να γνωρίσει βαθύτερα το Θεό. Τόση ήταν η σοφία και η ευγλωττία του που οι Έλληνες φιλόσοφοι τον ανάγκασαν να παραμείνει στην Αθήνα. Τα χρόνια περνούσαν και ο Γρηγόριος έλειπε 30 χρόνια από την πατρίδα του. Τότε πήρε την άδεια να επισκεφθεί τον πατέρα του από τον οποίο και έλαβε το Άγιο Βάπτισμα.
Δέχθηκε επίσης να χειροτονηθεί ιερέας παρά τις αντιρρήσεις του, κι αυτό για να μην παρακούσει τον πατέρα του. Μέσα του, όμως, έκαιγε ο πόθος της άσκησης και του μοναχικού βίου. Έφυγε, λοιπόν, κρυφά από την πατρίδα του και πήγε προς τη Μαύρη Θάλασσα, εκεί όπου ήδη ασκήτευε ο Μ. Βασίλειος. Έτσι οι δυο φίλοι που ήταν μια ψυχή σε δύο σώματα μοιράζονταν μαζί την ισάγγελο πολιτεία. Το 379 ο Αγ. Γρηγόριος χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος Κων/λης από το Μ. Βασίλειο.
Η περίοδος της διακονίας του σημαδεύτηκε από αναταραχές και αιρέσεις. Ο Άγιος πάλεψε κατά των Αρειανών με πολλά συγγράμματα και με το λόγο του διέπρεψε και στην Β΄ Οικουμενική Σύνοδο. Στην Κων/λη έμεινε 12 χρόνια. Κατόπιν επέστρεψε στη Ναζιανζό όπου πολέμησε τους αιρετικούς Απολλιναριστές εξορίζοντάς τους. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε στη γενέτειρά του, την Αριανζό. Έζησε 62 χρόνια και παρέδωσε την μακαρία του ψυχή στον Κύριο στις 25 Ιανουαρίου του 391.
Τα σωζόμενα συγγράμματά του (θεολογικά, ποιητικά και ρητορικά) δείχνουν τη μεγάλη συγγραφική του δεινότητα και τη θαυμαστή του πολυμάθεια. Το ύψος δε των θεολογικών του νοημάτων του χάρισαν και την επωνυμία «θεολόγος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου