ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


16 Δεκ 2010

Το πέτρινο γεφύρι του Νασιώκα εκπέμπει S.O.S.

Στο χωριό μας, όπως έχουμε ήδη αναφέρει, υπήρχαν δύο πέτρινα γεφύρια. Το ένα είναι το γεφύρι του Πέτσιου, το οποίο το βρίσκουμε στο μονοπάτι για τους καταρράκτες και το άλλο είναι το γεφύρι του Νασιώκα. Το γεφύρι αυτό βρίσκεται στον  παλιό δρόμο (μονοπάτι), που ακολουθούσαν οι χωριανοί μας για να πάνε στα Γιάννενα και ενώνει τις δύο όχθες του Κρυοπόταμου. Είναι ένα μονότοξο γεφύρι, το οποίο χτίσθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, με χορηγία του συγχωριανού μας Μιχαήλ Νασιώκα, από τον οποίο πήρε και το όνομα. 
 Μετά την κατασκευή του νέου σύγχρονου δρόμου, ο οποίος εξυπηρετεί την συγκοινωνία του χωριού μας,  το γεφύρι αυτό έπαυσε να χρησιμοποιείται και εγκαταλείφθηκε στην τύχη του. Αν και απέχει 10 με 15 περίπου μέτρα από τον σημερινό δρόμο, δύσκολα εντοπίζεται αφού η πυκνή βλάστηση της περιοχής, το «εξαφανίζει».  Τώρα όμως που τα φύλλα από τα δέντρα έχουν πέσει, το γεφύρι είναι ορατό και είναι επίσης ορατές οι ζημίες που έχει υποστεί από την φθορά του χρόνου. Στο γεφύρι αυτό δεν έχουν γίνει ποτέ εργασίες συντήρησης, σε αντίθεση με αυτό του Πέτσιου και πλέον είναι εμφανές ότι κινδυνεύει με ολοκληρωτική κατάρρευση.
Νομίζω ότι οι φορείς του χωριού μας, θα πρέπει να αναδείξουν το συγκεκριμένο πρόβλημα και να το θέσουν υπόψη της  νέας Δημοτικής Αρχής, η οποία ασφαλώς θα κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε  να δραστηριοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, για να διασωθεί ένα μνημείο της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του χωριού μας και του Ζαγορίου γενικότερα. Προς την κατεύθυνση αυτή ασφαλώς θα μπορούσε να βοηθήσει και οποιοσδήποτε συγχωριανός μας έχει την δυνατότητα. Μόνο που ότι γίνει, πρέπει να γίνει αρκετά γρήγορα γιατί, όπως φαίνεται και στη μία από τις φωτογραφίες που παραθέτουμε, οι ζημιές που έχει υποστεί το γεφύρι είναι πολύ σοβαρές και ο κίνδυνος  κατάρρευσης άμεσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου