ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


23 Δεκ 2010

Το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας στην Αρίστη Ζαγορίου.

Από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά μνημεία στην περιοχή του Ζαγορίου είναι και το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας. Το μοναστήρι αυτό βρίσκεται στην κοιλάδα του Βοϊοδομάτη, ανάμεσα από την Αρίστη και το Πάπιγκο. Συγκεκριμένα, φεύγοντας από την Αρίστη με κατεύθυνση το Πάπιγκο, λίγο πριν φθάσετε στη γέφυρα που ενώνει τις δύο όχθες του Βοϊδομάτη, αφήνετε το αυτοκίνητο και περπατώντας 500 περίπου μέτρα, μέσα σ’ ένα υπέροχο πλατανόδασος, φθάνετε στο μοναστήρι που είναι χτισμένο πάνω σε βράχο. Κατά τον Ι. Λαμπρίδη, το μοναστήρι αυτό χτίσθηκε το 1579. Σύμφωνα όμως με άλλες επιγραφές χτίσθηκε το 1665 από τους μοναχούς Ιωακείμ και Σωφρόνιο και αγιογραφήθηκε το 1673 από τους αγιογράφους Ιωάννη, Δημήτριο και Γεώργιο. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο και οι αγιογραφίες είναι του 17ου αιώνα και είναι εξαιρετικής τέχνης. Στο Ηγουμενείο έχει διακόσμηση με φυτικές παραστάσεις που φιλοτέχνησε ο Χιονιαδίτης ζωγράφος Γ. Αναστασίου το 1874.
Εκτός από τις αγιογραφίες, εξαιρετικό ενδιαφέρον  παρουσιάζει και η αρχιτεκτονική της Μονής. Το όλο οικοδόμημα είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τον περιβάλλοντα χώρο και κάποια από τα κελιά και τους βοηθητικούς χώρους, είναι χτισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να ενσωματώνουν και τμήματα του βράχου. Είναι χτισμένο σε στρατηγικό για την περιοχή σημείο και την περίοδο της Τουρκοκρατίας αρκετοί κάτοικοι, όταν κινδύνευαν από τους Τούρκους, εύρισκαν καταφύγιο σ’ αυτό. Το μοναστήρι, την περίοδο εκείνη διέθετε σημαντική περιουσία και συντηρούσε αρκετά από τα σχολεία των γύρω χωριών. Η περιουσία της μονής απαλλοτριώθηκε από τους Τούρκους και λίγο πριν την απελευθέρωση λεηλατήθηκε από τους Τουρκαλβανούς. Την καταστροφή ολοκλήρωσε ο σεισμός του 1897. Σήμερα το καθολικό και το κυρίως τμήμα της Μονής έχουν συντηρηθεί και διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Εάν λοιπόν βρεθείτε στην περιοχή μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μοναστήρι αυτό.

Σημείωση:  Για τη σύνταξη του παρόντος πήρα πληροφορίες από το www. epirus.orghellas.teipir.gr  και το Κέντρο Ενημέρωσης Ασπραγγέλων.
Τις φωτογραφίες τις βρήκα στη σελίδα photorama.ning.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου