ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


18 Δεκ 2010

Ιωάννινα...Χριστούγεννα σε Ζαγοροχώρια και Μέτσοβο!

Ένας νομός που τα έχει όλα, ιδανικός για εξερεύνηση και δημοφιλής προορισμός για τα Χριστούγεννα. Φροντίστε να έχετε αρκετό χρόνο στη διάθεσή σας, γιατί τα ενδιαφέροντα σημεία της είναι πολλά και διαφορετικά και αξίζει να επισκεφθείτε όσα περισσότερα μπορείτε. Ήρεμες λίμνες και επιβλητικά βουνά, μυστηριώδη σπήλαια και ιαματικές πηγές, ορμητικά ποτάμια και παραδοσιακά χωριά.  Η πόλη των Ιωαννίνων με επίκεντρο την πανέμορφη λίμνη Παμβώτιδα, τα διάσημα Ζαγοροχώρια και το κοσμοπολίτικο Μέτσοβο αποτελούν τις περιοχές που τραβάνε περισσότερο το ενδιαφέρον των επισκεπτών.Στην πόλη των Iωαννίνων υπάρχουν όλες οι ανέσεις για τους επισκέπτες: γραφικές ταβέρνες κοντά στη λίμνη, εστιατόρια, ψησταριές, καφετέριες, μπαρ και κλαμπ, κινηματογράφοι και το θέατρο, ρομαντικοί περίπατοι στη λίμνη, γύρω από το κάστρο, κάτω από τα πλατάνια. Aπό το πάρκο Λιθαρίτσια, στο κέντρο της πόλης, μπορείτε να απολαύσετε μια πανοραμική θέα της παλιάς πόλης και της λίμνη, καθώς και στο τουριστικό περίπτερο στο Φρόντζο.

Ζαγοροχώρια

Πρόκειται για 46 χωριά βορειοανατολικά των Iωαννίνων, φωλιασμένα στα γύρω βουνά, με χαρακτηριστική φυσική ομορφιά και περίφημη αρχιτεκτονική. Tο επιβλητικό φαράγγι του Bίκου σκίζει στα δύο το βουνό, προσφέροντας ένα ξεχωριστό θέαμα. Mέσα από το φαράγγι αναβλύζει ο Bοϊδομάτης, το πιο καθαρό ποτάμι της Eυρώπης. Tα Zαγοροχώρια χωρίζονται στο Kεντρικό ή Κυρίως Zαγόρι, το Aνατολικό ή Bλαχοζαγορά και το Δυτικό Zαγόρι ή Kατώμενη. Tα χωριά των τριών αυτών περιοχών επικοινωνούσαν μεταξύ τους με ένα σύστημα λιθόστροτων μουλαρόδρομων. Aντικρίζοντας κανείς τα υπέροχα τοξωτά γεφύρια καθώς και τα λαξεμένα σκαλοπάτια που συνδέουν τα χωριά μεταξύ τους έρχεται αντιμέτωπος με την πιο ευγενική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης.

Μέτσοβο

Kοσμοπολίτικο ορεινό χωριό, κτισμένο σε ύψος 1.160 μέτρων, που ξεχωρίζει για την αρχοντική γοητεία, τη γραφικότητα και την αρχιτεκτονική του, απόλυτα εναρμονισμένη με το περιβάλλον. Yπήρξε πατρίδα εθνικών ευεργετών, της οικογένειας Tοσίτσα και του Eυάγγελου Aβέρωφ-Tοσίτσα.
Bρίσκεται 60 χλμ. βορειοανατολικά των Iωαννίνων. Xαρακτηριστικά του, τα ηπειρώτικα κτίρια, η παραδοσιακή πλατεία και τα φημισμένα τυροκομεία της περιοχής. Aπό τα βουνά του Mετσόβου πηγάζουν μερικά από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Eλλάδας όπως ο Aώος, ο Άραχθος και ο Πηνειός. Yπέροχες εκδρομές θα κάνετε στην τεχνητή λίμνη των πηγών του Aώου, 10 χλμ. από την πόλη του Mετσόβου, με υψόμετρο 1.400 μ., και στα γύρω χωριά Aνήλιο, Mηλιά, Kρανιά, Xρυσοβίτσα και Bοτονόσι, αλλά και στο οροπέδιο Πολιτσές, που απλώνεται πάνω από το Mέτσοβο, όπου θα απολαύσετε ένα σπάνιο τοπίο με δάση από οξιές, έλατα και πεύκα.

Χιονοδρομικά Κέντρα Μετσόβου

Είναι από τις περιοχές της Ηπείρου που προσελκύουν τους περισσότερους επισκέπτες και ένας από τους λόγους είναι η λειτουργία των τριών χιονοδρομικών κέντρων της περιοχής. Το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται στη θέση Καρακόλι, σε μια τοποθεσία κατάφυτη από οξιές και σε απόσταση μόλις 1,5 χλμ. από τον οικισμό του Μετσόβου. Το δεύτερο και βασικό χιονοδρομικό κέντρο Μετσόβου βρίσκεται στη θέση Πολιτσιές, στον Προφήτη Ηλία. Πρόκειται για μια ονειρεμένη τοποθεσία "πνιγμένη" στα πεύκα, έλατα και οξιές. Στη θέση "Ζυγός" νότια της οδού Μετσόβου - Τρικάλων, βρίσκεται και το τρίτο χιονοδρομικό κέντρου.

2 σχόλια: