ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


29 Οκτ 2010

Η Λάιστα και ο Κουκουρούντζος.

Πριν λίγες μέρες επισκέφθηκα τη Λάιστα. Φθάνοντας στο χωριό, έκανα μία βόλτα για να δώ τα αξιοθέατά του και στη συνέχεια αποφάσισα να καθίσω να πιώ ένα καφεδάκι. Κατευθύνθηκα στην πλατεία, που υπήρχε στην είσοδο του χωριού, γιατί είχα δει ότι εκεί  υπήρχε το Ξενοδοχείο ΡΟΜΠΟΛΟ, στο ισόγειο του οποίου λειτουργεί Εστιατόριο και Καφετέρια.
 Μπαίνοντας μέσα είδα ότι ο χώρος ήταν πολύ περιποιημένος και  στο βάθος σιγόκαιγε το τζάκι. Κάθισα και παρήγγειλα καφέ. Ώσπου να έρθει ο καφές, κοιτούσα την διακόσμηση του καταστήματος. Στους τοίχους υπήρχαν παλιές φωτογραφίες, αντικείμενα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων του χωριού, και δεξιά κι αριστερά από το τζάκι υπήρχαν μπάσια, στρωμένα με παραδοσιακά υφαντά. Την μεγαλύτερη εντύπωση όμως μου έκανε μία τοιχογραφία, που υπήρχε δίπλα από το τζάκι. Στην τοιχογραφία αυτή υπήρχε η μορφή ενός άνδρα και μιας γυναίκας και είχε τον τίτλο «Η Λάιστα κι ο Κουκουρούντζος».
Κατάλαβα ότι η μορφή της γυναίκας αντιπροσώπευε το χωριό, τη Λάιστα, αλλά δεν ήξερα ποιός ήταν ο Κουκουρούντζος. Ρώτησα λοιπόν τον σερβιτόρο, για να λύσω την απορία μου και πληροφορήθηκα ότι, ο Κουκουρούντζος, είναι το πρώτο ρέμα, που συναντάμε ερχόμενοι από το Γυφτόκαμπο  για την Λάιστα. 
Το έργο αυτό, όπως με πληροφόρησαν οι άνθρωποι του καταστήματος, είναι του Κων/νου Ξενόπουλου, ο οποίος έχει σπουδάσει αγιογραφία στο Άγιο Όρος και το έφτιαξε κάποια φορά που επισκέφθηκε τη Λάιστα, μαζί με μαθητές του.
Έτσι λοιπόν φαντάστηκε ο καλλιτέχνης την Λάιστα και τον Κουκουρούντζο, έτσι τους αποθανάτισε στο έργο του κι έτσι θα τους δείτε κι εσείς, αν επισκεφθείτε κάποτε τη Λάιστα και καθίσετε για καφέ ή φαγητό στο ΡΟΜΠΟΛΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου