ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


26 Σεπ 2010

Οι βρύσες του Ηλιοχωρίου.

Στο Ηλιοχώρι, όπως και στα περισσότερα ορεινά χωριά της Πίνδου και της πατρίδας μας γενικότερα, υπήρχαν στο παρελθόν αρκετές πετρόκτιστες βρύσες, με τρεχούμενο νερό κι  αυτό γιατί  υπήρχαν,  σε όλο το χωριό, άφθονα νερά.  Σύμφωνα με μαρτυρίες παλαιοτέρων, οι βρύσες που υπήρχαν στο χωριό ήταν η «βρύση στου Γάτου», η «Βρύση στου Πισιώτη», η «βρύση στου Φώτα» και η «βρύση στο Μεσοχώρι». Υπήρχαν βέβαια  και άλλες βρύσες που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των κατοίκων.
Οι βρύσες του χωριού, πέραν του ότι εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των νοικοκυριών, αποτελούσαν και σημείο συνάντησης των γυναικών του χωριού, οι οποίες πήγαιναν και γέμιζαν  τις βαρέλες των ή άλλα δοχεία της εποχής για να μεταφέρουν  νερό στα σπίτια τους.
Η βρύση στο μεσοχώρι
Σήμερα στο Ηλιοχώρι υπάρχουν κάποιες βρύσες, οι οποίες όμως δεν έχουν τρεχούμενο νερό. Είναι η πετρόκτιστη βρύση που υπάρχει στην είσοδο του χωριού, η βρύση στο Σχολείο, η πετρόκτιστη βρύση στο Μεσοχώρι και η βρύση κάτω από τον πλάτανο, ενώ η βρύση στου Πισιώτη είναι σε κακή κατάσταση και ίσως θα έπρεπε να γίνουν ενέργειες για την ανακατασκευή της.  
Αξιοσημείωτο είναι ότι στον περίβολο του μοναστηριού της Παναγίας, υπάρχουν μέχρι σήμερα υπολείμματα παλαιάς βρύσης και συγκεκριμένα η κούπα της βρύσης, σκαλισμένη σε κομμάτι πέτρας. Η βρύση αυτή ασφαλώς θα εξυπηρετούσε τις ανάγκες του μοναστηριού, όταν αυτό ήκμαζε.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από τις σημερινές βρύσες του χωριού.


Η βρύση στην είσοδο του χωριού 






Η βρύση στον πλάτανο
Η βρύση στου Πισιώτη
Εντοιχισμένη επιγραφή στη βρύση του Πισιώτη
Υπολείματα παλαιάς βρύσης στην Παναγία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου