ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΤΟ:

iliochori@gmail.com


8 Σεπ 2010

26ο Πανελλήνιο αντάμωμα των Βλάχων στο Μέτσοβο την 3 και 4-7-2010!

26ο Πανελληνιο Ανταμωμα Βλαχων στο Μετσοβο PDF Εκτύπωση E-mail
Antamoma_Blaxon_Metsovo«Βούλιαξε» το Μέτσοβο από το Αντάμωμα των Βλάχων
Η συμμετοχή στο Αντάμωμα ήταν εντυπωσιακή, αφού πήραν μέρος σʼ αυτό 50 σύλλογοι από ολόκληρη την Ελλάδα και περίπου 2.000  χορευτές.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το Σάββατο το βράδυ με ομιλία για το «Νικόλαο Τζαρτζούλη, το μεγάλο Μετσοβίτη Διδάσκαλο του Γένους», στον οποίο ήταν αφιερωμένο το αντάμωμα,  και κορυφώθηκαν με τον Τρανό Χορό.
Μιλώντας για τον Νικόλαο Τζαρτζούλη ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχαήλ Τρίτος ανέφερε ότι «δεν υπήρξε μόνο αξιόλογος διδάσκαλος, αλλά και ένας πολυγραφότατος συγγραφέας. Γενικά, ο Νικόλαος Τζαρτζούλης υπήρξε κορυφαία μορφή της Ελληνικής διανόησης, που πρωτοστάτησε στην πνευματική κίνηση του 18ου αι.».

Στη συνέχεια εμφανίστηκαν στην πλατεία του Μετσόβου  10 ομάδες χορευτικών από διάφορα μέρη της Ελλάδας, οι οποίοι απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Την επόμενη ημέρα, ολοκληρώθηκε το Αντάμωμα με τα έθιμα   «Τρανός Χορός» και «Κόρλου Μάρι».
Ο  Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βλάχων Μιχάλης Μαγειρίας τόνισε ότι «το βλάχικο στοιχείο είναι ένα ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού».
Στο χαιρετισμό του στο Αντάμωμα επεσήμανε ότι «οι Βλάχοι έχουν προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στην Ελληνική κοινωνία, αλλά και ιστορία».
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων ιδρύθηκε πριν 27 χρόνια και έχει 102 Πολιτιστικούς Συλλόγους Μέλη και έχει  έδρα την Λάρισα.

ΠΗΓΗ:    www.prevezaguide.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου